отказване от дял в ООД

Понятие за Търговско право, Видове търговци, Търговски сделки, Договори, Несъстоятелност. Нормативна уредба.

Разработки по ТП: Първа част

Разработки по ТП: Втора част

отказване от дял в ООД

от aidede » Чет Юли 08, 2010 6:51 pm

Здравейте, моля за съвет (ако е възможно и не е много нахално) за следната ситуация.
ООД е с много задължения - неплатени фактури към доставчици, неплатени данъци и осигуровки и др. и др.
Основния съдружник(66%)пусна нотариална покана до управителя, че прекратява участието си на основание член 125 ал.2 с тримесечно предизвестие.

Как и по каква причина може да му бъде отказано да напусне фирмата?
голямо БЛАГОДАРЯ предварително !
 
Мнения: 1

Re: отказване от дял в ООД

от atanassoff » Пет Юли 09, 2010 4:21 pm

По принцип няма как да вържете човек към капиталово дружество, т.к. в основата му стои дружествен договор, който може да бъде прекратен в предвидените в закона условия. Вижте как е уредено прекратяването на членството и в дружествения договор - там може да сте се договорили по друг начин (т.е. правилото на 125, ал. 2 ТЗ може да е дерогирано и да е предвиден по-дълъг срок).

Ако с напускането си съдружникът умишлено причини вреди на дружеството - те може да му се търсят, но доказването им е изцяло във ваша тежест. Добре е да обясните на съдружника, че отговорността в ООД е ограничена и той няма да отговаря с личното си имущество за задълженията на дружеството. От друга страна, т.к. дружеството май вече така и така и свръхзадлъжняло дори и да напусне, ако бъде обявено в несъстоятелност тя ще се прогласи от съда със задна дата и за него ще важат всички неблагоприятни последици от това.

Важно е да проверите в дружествения договор дали е договорено дружеството да продължи съществуването си. Ако не е - направете необходимите изменения, защото след напускането му ще се премине към ликвидация, а е възможно и към производство по несъстоятелност.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта