Страница 1 от 1

транспортно право

МнениеПубликувано на: Пон Окт 12, 2009 10:35 pm
от JuraStreber
Здравейте!

Имам два теоретични въпроса: (crying)

1.Kолко вида договори в полза на трето лице има? Съществува ли един вид "неистински" договор в полза на трето лице, т.е. договор по които третото лице да не може веднага да предявява искове, а чак след определен период или след определено събитие.
Cледният пример за разяснение: в Германия транспортнят договор е в началото "неистински" договор в полза за трето лице, т.е. получателят няма никакви искове към превозвача. С доставянето на стоката, договорът за превоз се преобразува в "истински" договор в полза на трето лице, т.е. получателят може да изисква връчването на стоката от превозвача лично.

2. Вторият въпрос е свързан с един (прост) казос: Превозвач Т сключва договор за транспорт на товари с изпращача И. Oт своя страна И изпраща стока, която преди това е продал на P. Какво е правното положение, ако превозвача Т изгуби стоката? Изпращача И има иск как него от договора за транспорт. Какви искове има получателят P? До колкото знам, той е станал собственик на стоката чрез договора за продажба с И. Може ли да се каже, че P има иск към Т, като собственик на изгубената стока? В какво отношение са И и P?
Въпросът ми е, има ли в българското право "ликвидация на щети нанесени на трето лице"?

Съжалявам за мнoгoто въпроси, но имам следния проблем: на сам завършил право в България и ми е доста трудно да се ориентирам в системата.

Благодаря за помоща!